Вещица

Go down

Вещица

Писане by The_Colorful_Girl on 29/12/2008, 11:24 am

Вещицата (от прилагателното „вещ“, този, който знае и умее), в мъжки род - вещер, е митично същество, надарено със специални умения. Вещицата обикновено е възрастна жена, която живее изолирано (в гората, като Баба Яга и прочие), умее да лети, да става невидима, да се превръща във всякакви животни, да познава бъдещето и миналото, да чете мисли и дори да се разпорежда със стихиите.

Образът на вещицата е най-често женска фигура, притежаваща магически сили. В периода на късното средновековие в Западна Европа е свързвана с Дявола. Названието вещица е събирателно за много народни вярвания от различни епохи като например Инкантата (Омагьосваща), Бакулария (Яздеща метла), Херберия (Билкарка), Стрикс (Кукумявка) и други. В Средновековието за вещици са били смятани жени, които можели да приготвят лекове, да пишат и да четат. Отначало такива жени са били дълбоко уважавани, както например святата Валпурга. С течение на времето обаче думата вещица се натоварва с различни магически и демонични значения. Под влияние на църквата вещиците започват да се възприемат като жени, които са в съюз с Дявола и разполагат със сили, чрез които могат да причиняват вреда и злополучие.

Във времето на лов на вещици названието вещица се използва за жени или мъже, които биват преследвани от църквата по различни причини и чието преследване църквата иска да узакони.

На вещиците са приписвани следните ритуали и престъпления:
Съюз с Дявола
Интимни отношения с Дявола (Вещиците се възприемат като булки на Дявола)
Вредящи магии (върху хора, животни, растения, стихии)
Участие във вещерски събор (Сабат - редовна тайна среща на вещици с Дявола, която има характера на празник и винаги се провежда през нощта)
avatar
The_Colorful_Girl
Скорпиончето на форума! :)
Скорпиончето на форума! :)

Scorpio Брой мнения : 489
Age : 25
Living in: : MJ's Neverland - The World of Magic and Love
Registration date : 26.12.2008

Вижте профила на потребителя http://www.iloveyoumore.dir.bg

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите