Мумия

Go down

Мумия

Писане by The_Colorful_Girl on 29/12/2008, 11:43 am

Мумия е добре съхранено мъртво човешко тяло, независимо от това дали запазеното му състоянието е резултат от естествени процеси или изкуствена обработка. Процесът на превръщането с времето на труп в мумия се нарича мумифициране или мумификация.

В естествено състояние мумификация на труповете се получава, когато са погребани в условия, забавящи разлагането на тъканите. Такива могат да бъдат изключително ниската влажност (при погребение в пустинен пясък), излагане на химически вещества, променящи структурата на тъканите (например при т.нар. "торфени мумии" - тела, попаднали в торфени блата), ниска концентрация на кислород и/или ниски температури (при погребения на голяма надморска височина).

Опитите за запазване на човешкото тяло след смъртта чрез изкуствена обработка са характерни за много култури и най-често са свързани с религиозни причини. Вероятно най-известни в тази област са древните египтяни и мумиите на техните фараони, въпреки че те са само малка част от всички древноегипетски мумии.

Първите мумии от древен Египет датират отпреди 6000 години, но не били направени от хора. Били случайна прищявка на природата, получени в резултат на топлия климат в Египет. Когато тялото било погребвано, горещият, сух пясък попивал влагата му и вместо да изгният, меките тъкани, бавно изсъхвали и създавали естествена мумия.

Това подсказва на египтяните идеята за експерименти с методи за запазване на човешките тъкани. Първите опити да бъдат нарочно създадени мумии трябва да са били направени към 3400г пр. Хр. С усъвършенстването им на уменията им да създават мумиии и разпространението им из целия Египет, те се превърнали в общоприет метод за подготовка на човека за вечен живот или безсмъртие. Безсмъртието било следващият етап в съществуването на човека. Всеки искал да се прероди и да заживее вечно в отвъдния свят, но за да стане това , египтяните вярвали, че телата трябва да бъдат запазени и да не бъде допуснато да изгният. В Египет правели мумии в продължение на повече от 3000 години, като това не било привилегия единствено на хората-мумифицирали също и животни. Последните човешки мумии в Египет били направени към 400 година.
avatar
The_Colorful_Girl
Скорпиончето на форума! :)
Скорпиончето на форума! :)

Scorpio Брой мнения : 489
Age : 25
Living in: : MJ's Neverland - The World of Magic and Love
Registration date : 26.12.2008

Вижте профила на потребителя http://www.iloveyoumore.dir.bg

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите