Зомби

Go down

Зомби

Писане by The_Colorful_Girl on 29/12/2008, 11:41 am

Зомби е дух, който може да даде нов живот на мъртвец, съгласно вуду (системата от религиозни вярвания и практики, типични за Антилите). По същият начин се нарича и самото съживено с магия мъртво тяло, лишено от собствена воля и използвано за целите на магьосника, който го е възкресил.

Оригиналните истории за зомбита са от мястото, където вуду е най-разпространена, Хаити. В тях от живите мъртъвци се очаквало да извършват най-тежката селскостопанска работа (вж. сходните функции на голема в юдейската традиция). Действително е установено, че, чрез билки и баене, хаитянските магьосници са в състояние да докарат човек до пълно физическо и психическо оцепенение. Така или иначе, то не трае повече от няколко часа.

Допълнителното натоварване на тези легендарни същества с отрицателен смисъл се дължи главно на холивудската киноиндустрия и десетките филми за зомбита-човекоядци, зомбита-преносители на унищожителна епидемия и прочие, в които върху екзотичните вярвания се наслагват елементи от европейския фолклор (върколаци, вампири и други).

Преносното значение на думата в съвременния език е това на човек, който извършва работата си механично, без желание и без да влага смисъл във вършеното; човек без собствена воля.

Взето от http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B8.
avatar
The_Colorful_Girl
Скорпиончето на форума! :)
Скорпиончето на форума! :)

Scorpio Брой мнения : 489
Age : 25
Living in: : MJ's Neverland - The World of Magic and Love
Registration date : 26.12.2008

Вижте профила на потребителя http://www.iloveyoumore.dir.bg

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите