Гифон 2 част

Go down

Гифон 2 част

Писане by The_Colorful_Girl on 29/12/2008, 11:36 am

Герб на Лондонското Сити, заграден от дракони, смятани за грифониГрифонът често се среща като герб в хералдиката. Хералдическият грифон има задна част (включително крака и опашка) на лъв, горните части (включително врат с пера, крила, нокти и глава с клюн) на орел, също и уши. Ушите различават главата на грифона от главата на орела в хералдиката, което е важно, защото както истинският грифон, така и главата на грифона също се среща често в хералдиката и в друг случай би била еднаква с главата на орела.
Според “Tractatus de armis” на Джон де Бадо Аурео (късният ХІV век), “Грифон, слаган на оръжия означава, че този, който го носи, е силен, свадлив човек, в който се срещат две различни природи и качества, тези на орела и тези на лъва”. Това очевидно е нереално, но тъй като и лъвът, и орелът са важни елементи в хералдиката, може би не е изненадващо, че техният хибрид, грифонът, също е чест избор. Символизмът на комбинацията между лъв и орел бил също така цитат, приписан на Шасанеус от Александър Нисбет в неговата “System of Heraldry” (“Система на Хералдиката”) (1722; стр. 343 от първи том от изданието от 1816): “Gryphus significat sapientiam jungendam fortitudini, sed sapientiam debere praeire, fortitudinem sequi”. В превод: “Грифонът представя мъдростта, обединена със силата на духа, но мъдростта трябва да води, а силата на духа да следва”. Хералдическите грифони обикновено са показвани изправени на задните си крака, гледащи наляво, и стоящи на един заден крак, а другият крак и ноктите – вдигнати: тази стойка е описана в нормандско-френският език на хералдиката като “segreant” (“отделна”) – дума, единствено отнасяна към грифоните, и която е точният еквивалент на описанието на лъвовете и другите същества в хералдиката като “rampant” (“изправен на задните си крака”).
Хералдически грифон бил включен като един от десетте “Зверове на Кралицата”, изваяни за коронацията на Кралица Елизабет ІІ през 1953 г. (следвайки примера на “Зверовете на Краля” в Хемптън Курт) и това сега е показано в Кю Гардънс.
Лондонското Сити възприело грифоните като поддръжници за герба му и сега означава своите граници със статуи на “грифон”, носещ градския герб, на всяка улица, водеща към Лондонското Сити. Обаче, грифоните на Лондонското Сити са в действителност хералдически дракони, с люспести тела и крила, без пера и без клюнове на орли.
“Кейтонг”
За хералдическия звяр, наречен “кейтонг”, много обичан сред членовете на Обществото за Креативен Анахронизъм, се твърди, че се е появил в един английски ръкопис по време на царуването на Едуард ІV, като хералдически солипсизъм. “Pursuivant of Arms” на Джей. Ар. Планш (Лондон, 1859) написва, под символа на Ърл Ормондски (първо титуловане), както е записано в ръкописа на Колежа на Оръжията под Едуард ІV, следната референция: “Двойка кейтонги”. Бележката под линия на Планш гласи : “Със сигурност думата е написана така и аз никога не съм я виждал другаде.” Фигурата наподобява мъжкия грифон, който няма крила, а златни лъчи или шипове, излизащи от отделни части на тялото му, и понякога с два дълги прави рога. В края на ХХ век “кейтонгът” бил приет с ентусиазъм сред аматьорите в хералдиката.
avatar
The_Colorful_Girl
Скорпиончето на форума! :)
Скорпиончето на форума! :)

Scorpio Брой мнения : 489
Age : 25
Living in: : MJ's Neverland - The World of Magic and Love
Registration date : 26.12.2008

Вижте профила на потребителя http://www.iloveyoumore.dir.bg

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите