Базилиск

Go down

Базилиск

Писане by The_Colorful_Girl on 29/12/2008, 11:26 am

Едно от най-ужасяващите същества във фентъзито е митологичния “крал на змиите” – страховития базилиск. То произлиза от старогръцката митология и дори е описано в “Естествената История” на Плиний Стари, който го описва като малка змия, тъй отровна, че дори погледа и носи смърт.

Царското му име (на старогърци “базилеус” означава цар) идва от оформените като корона израстъци на главата му, за които споменават някои митове.

Макар вкаменяването с поглед и смъртоносната отрова да са достатъчно смъртоносна характеристика, в последвалите предания базилиска става все по-чудовищен – той става огромно злонамерено същество, чиито допир също носи смърт ( а в някои приказки се стига до крайността дори докоснат от това създание предмет да е гибелен) и опустошава цели градове.

Базилиска се получава от яйце на усойница, измътено от петел. Любопитно е, че кукуригането на последния е фатално за могъщото чудовище; друг ужасен враг на базилиска е невестулката, която е имунна на погледа му и ако краля на змиите е малък, го изяжда.

Понеже край базилиските не могат да виреят растения, те живеят в пустини.

В България има известен дебат около името на изчадието, често наричано още василиск. Това не е грешка – става дума за различно четене на гръцката азбука и по-точно върху буквата “бета”, която в древна Елада се е четяла като “Б”, а във Византия и съвременна Гърция – като “В” (“вита”).

Друг любопитен момент с базилиска е, че някои автори го представят като люспест петел с корона от шипове (пример е книгата-игра “Огнена Пустиня” на Любомир Николов). Това също не е сбъркано – наистина има подвид, известен като кокатрис, който изглежда по такъв начин.


avatar
The_Colorful_Girl
Скорпиончето на форума! :)
Скорпиончето на форума! :)

Scorpio Брой мнения : 489
Age : 25
Living in: : MJ's Neverland - The World of Magic and Love
Registration date : 26.12.2008

Вижте профила на потребителя http://www.iloveyoumore.dir.bg

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите