Амулет

Go down

Амулет

Писане by The_Colorful_Girl on 29/12/2008, 11:25 am

Амулет или Талисман в древните религии и съвременни традиционни култури се нарича предмет, за който се вярва, че отблъсква вредните влияния и злите сили, или че закриля носещия предмета. Възможни етимологии: нося, отклонявам (от арабски), отблъсквам (лат.). Най-често се носи като колие на врата, но са възможни и много други начини на носене - както скрити, така и на показ - вшиване в дреха, на пръстен, гривна или обеци. Като амулети се носят фигурки на хора, животни или растения; модели на предмети; камъни; монети; а понякога надписи със свещени слова. В повечето случаи свещени предмети служат и като амулети - образи на божества, свещени растения или свещени животни, религиозни символи и др.

Амулетите в Древен Египет

Амулетите са познати на почти всички древни религии, но са изключително популярни в Древен Египет. Освен, че са носени от живи хора, амулетите са съпровождали и телата на мумиите. Жреците балсаматори задължително са поставяли множество малки фигурки между лентите, с които са увивали балсамираните тела.
Някои от най-често срещаните египетски амулети са свещения египетски скарабей, "Окото на Хор" Уаджет, знакът на живота "Анх", душа-птица и др. Изображения на богове също служат като амулети - Хор, Бес, Тот, Лъвоглави богини и др. Египетските амулети са изработвани от скъпоценни метали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, цветна паста и други изящни материали.
avatar
The_Colorful_Girl
Скорпиончето на форума! :)
Скорпиончето на форума! :)

Scorpio Брой мнения : 489
Age : 25
Living in: : MJ's Neverland - The World of Magic and Love
Registration date : 26.12.2008

Вижте профила на потребителя http://www.iloveyoumore.dir.bg

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите